Interpelacja nr 14417
do ministra zdrowia
w sprawie przyszłego zakresu zadań Sanepidu
Zgłaszający: Leszek Korzeniowski
Data wpływu: 19-07-2017
Szanowny Panie Ministrze,
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowało projekty ustaw o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ) oraz Przepisy wprowadzające ustawę o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności. Na rzecz tej instytucji ma zostać scedowany nadzór nad bezpieczeństwem żywności i żywienia, który do tej pory ulokowany był w strukturach Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Zmiana ta wiązać się będzie nie tylko z przejęciem dużej części (30%) budżetu Sanepidu, ale także z groźbą utraty pracy przez znaczną część pracowników (według szacunków – 5 tys. osób).
To, jaki wpływ na organizm człowieka mają czynniki zawarte w żywności ustalali dotychczas, zatrudnieni w Sanepidzie lekarze medycyny oraz wysoko wykwalifikowani, merytoryczni i laboratoryjni pracownicy podlegający Ministrowi Zdrowia. Biorąc więc pod uwagę wiedzę i doświadczenie pracowników stacji sanitarno-epidemiologicznych, odebranie im wspomnianych kompetencji może skutkować pogorszeniem nadzoru nad polską żywnością oraz obniżyć bezpieczeństwo zdrowotne obywateli.
W związku z powyższym bardzo proszę Pana Ministra o odpowiedź na następujące pytania:
1/ Czy w przypadku przejęcia nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i żywienia przez Państwową Inspekcję Bezpieczeństwa Żywności pracownicy, którzy do tej pory wykonywali te zadania, będą mieli wyznaczone nowe obowiązki?
2/ Czy w związku z przewidywanym zmniejszeniem budżetu Sanepidu, o niemal 1/3, jednostka ta nie będzie miała kłopotów finansowych?