Senacki projekt ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności


projekt dotyczy nałożenia na sprzedawców żywności o pow. sprzedaży powyżej 250m kw.: obowiązku zawarcia z organizacją pozarządową umowy dotyczącej nieodpłatnego przekazywania żywności na cele społeczne, opłaty za marnowanie żywności, oraz kar (przez wojewódzkiego inspektora inspekcji handlowej) w przypadku nie zawarcia takich umów (chyba, że sprzedawca wykaże, że nie miał możliwości jej zawarcia); wprowadzenia definicji legalnych: "marnowania żywności", "żywności na cele społeczne", "sprzedawcy żywności"


Posiedzenia komisji i podkomisji

  • 2018
  • 20 marca 2018

    Projekt wpłynął do Sejmu - druk nr 2431

  • 11 kwietnia 2018

    Skierowano do I czytania w komisjach

    do Komisji Gospodarki i Rozwoju

  • 9 maja 2018

    I czytanie w komisjach

  • 10 lipca 2018

    Wpłynęło stanowisko rządu

  • 2019
  • 17 lipca 2019

    II czytanie na posiedzeniu Sejmu

    Nr posiedzenia: 84

    Decyzja: skierowano ponownie do komisji w celu przedstawienia sprawozdania

    Skierowano do: Komisji Gospodarki i Rozwoju

    Komentarz: poprawki

    • Praca w komisjach po II czytaniu

    • 18 lipca 2019

      Sprawozdanie komisji druk nr 3655-A

      Sprawozdawca: Paweł Kobyliński

      Wniosek komisji: przyjąć wszystkie poprawki

  • 19 lipca 2019

    III czytanie na posiedzeniu Sejmu

    Nr posiedzenia: 84

    Głosowanie: całość projektu ustawy

    Wynik: 427 za, 1 przeciw, 0 wstrzymało się (głos. nr 72)

    Decyzja: uchwalono

    Komentarz: poprawki

  • 23 lipca 2019

    Ustawę przekazano Prezydentowi i Marszałkowi Senatu

  • 2 sierpnia 2019

    Stanowisko Senatu

    Nie wniósł poprawek

  • 5 sierpnia 2019

    Ustawę przekazano Prezydentowi do podpisu

  • 14 sierpnia 2019

    Prezydent podpisał ustawę

  • Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności Tekst ustawy w formacie htmlTekst ustawy w formacie pdf

    Uchwalono na pos. nr 84 dnia 19-07-2019

    Dz.U. poz. 1680